Heb je een schaap, geit of kip en wil je daarvoor mestonderzoek laten doen stuur ons dan even een berichtje. Ook die mestonderzoeken kunnen we doen!

Mestonderzoeken voor paarden

Stichting het Geitenweitje bied aan om mestonderzoek te doen bij jouw paard.

Waarom mestonderzoek? Wormen (noemen we ook wel parasieten) zijn schadelijk voor paarden. Let wel op: er is een groot verschil tussen een infectie en ziekte door wormen. Paarden krijgen tijdens het grazen continue wormlarven binnen die kleine infecties veroorzaken. Zolang het om een beperkte hoeveelheid wormen gaat, zijn de wormen een normaal onderdeel van de darmfauna. Als het aantal wormen toeneemt, veroorzaken ze ziekte. Een mestonderzoek geeft jouw inzicht in het aantal wormeneitjes in de mest. Het Mestonderzoek meet dus eigenlijk de wormen infectie.

Wij voeren het mestonderzoek uit volgens de McMaster methode, deze methode toont de meest voorkomende wormen bloedworm en spoelworm aan. Ook veulenworm is goed aantoonbaar. Lintworm en aarsworm zijn bij toeval te zien. Paardenhorzels zijn niet aan te tonen met dit mestonderzoek.

Wij adviseren het mestonderzoek drie keer per jaar te doen, in maart, juni en september. En verder tussendoor indien nodig.

In de winterperiode is het belangrijk na de eerste vorst een blind te ontwormen met een wormenmiddel met 2 werkzame stoffen, dit aangezien het mestonderzoek niet alle wormensoorten aantoont zoals de lintworm.

Ook tegen de huidige wormen middelen treed steeds meer wormenresistentie op. Indien het nodig is om te ontwormen, adviseren we14 dagen na het toedienen van het wormenmiddel nogmaals een mestonderzoek. Dit hoeft niet na elke ontworming, maar 1 keer per jaar is raadzaam. Zo heb je een beter beeld of de ontworming is aangeslagen.

Mestmonsters verzamelen:

  • Voorkeur individuele mestmonsters te nemen als een individueel mestmonster niet mogelijk is, maak dan mengmonsters van elke leeftijdsgroep.
  • Bij paarden is dat een mestbal voldoende.
  • Pak een mestbal die niet met de bodem in aanraking is geweest.
  • De mestbal doe je in een plastic zakje. Doe zoveel mogelijk lucht uit het zakje en knoop het dicht. Bij voorkeur zo koel mogelijk bewaren.
  • Mestmonsters kunnen op wo-vrij- za gebracht worden op de 2e ruiterweg of op de Carry van bruggenhof op afspraak.

 

Kosten per mestonderzoek €8,50 deze kun je door middel van een betaalverzoek overmaken na het inleveren van het mestmonster.

Wij voeren de mestonderzoeken uit op woensdag, vrijdag en zaterdag. Bij spoed is een andere dag altijd mogelijk (in overleg). Na het mestonderzoek ontvang je een PDF met de uitslag.

Wilt u gebruik maken van deze service vul dan het onderstaande formulier in.